Alla som dricker för mycket är inte alkoholister. Men en alkoholist dricker alltid för mycket.

90 procent av mänskligheten kan sluta dricka för mycket om deras alkoholkonsumtion får oönskade eller obehagliga konsekvenser. De kan dra ner på sitt drickande, eller sluta helt, för att slippa oönskade bieffekter som skilsmässa, dålig hälsa, förlust av jobb, trassel med myndigheter, förstörd ekonomi eller vad de nu riskerar på grund av sitt överdrivna drickande.

Vi som tillhör de resterande tio procenten fortsätter envist att dricka trots alla tydliga och eländiga konsekvenser vårt drickande börjar få. Vi lider nämligen av alkoholism. Varför just vi är drabbade, är det ingen som riktigt vet.

Alkoholism drabbar rik som fattig, man som kvinna, gammal som ung. Alkoholism tar inte hänsyn till intelligens, kroppslängd, religion, vikt, politisk tillhörighet, storlek på öronen eller nationalitet. Inte ens hårfärgen tycks ha någon betydelse. Eller ens om vi har något eller inte. Alkoholism är ur alla aspekter en mycket demokratisk åkomma.

Inom AA betraktar vi alkoholism som en sjukdom som styr både kropp och själ. Tar vi ett glas, så händer något inom oss och vi kan inte få nog. Det stora problemet, som AA har en lösning på, är skälet till varför vi så förtvivlat måste ha det där första glaset. Genom AA:s program kan vi tillfriskna från vår hopplösa sjukdom och förbli nyktra utan tankar på att börja dricka igen.

Huruvida du är alkoholist eller inte, är inte upp till oss att avgöra. Den ende som med säkerhet kan avgöra det, är du själv. Det enda som krävs är ärlighet. Om du känner igen dig själv i för många av nedanstående påståenden, så är du sannolikt tillräckligt sjuk för att kunna tillfriskna genom AA:s program.

Redo? Då kör vi:

Du blir sårad och förbannad när någon påpekar att du dricker för mycket.

Det blir problem med familjen när du dricker.

Du försöker kontrollera ditt drickande genom att bara hålla dig till öl eller vin eller till en enda spritsort, men blir ändå lika full varje gång.

Du lovar dig själv att helt låta bli att dricka under ett par veckor, men misslyckas och blir full igen.

Du ska bara ta ett eller två glas för att lugna ner dig, men sedan skenar det iväg och du blir full.

Du är hemma från jobbet för att du har druckit.

Du vaknar och behöver en återställare, och det händer allt oftare att du tar en.

Du dricker för mycket när allt och alla jävlas med dig och du dricker lika mycket när allt går riktigt bra för dig.

Du får minnesluckor av alkohol.

Du bär på en oförklarlig inre oro och rastlöshet som du bara tycks kunna dämpa med alkohol.

När du tar ett glas, så är du helt övertygad om att just detta glas inte kommer att leda till det elände som dina tidigare fyllor ledde till.

Du lovar dig själv att sluta dricka, men det händer alltid något som får dig att börja igen.

Innerst inne vet du att du skulle må bättre om du slutar dricka, men tanken på ett liv som nykter verkar på något vis skrämmande.

Hur många påståenden nickade du, om än motvilligt, instämmande till?

Så till den stora frågan: Hur många av ovanstående påståenden måste stämma in på dig för att du sannolikt också är alkoholist? Som vi sa: För många. Vi är inte vetenskapsmän som funnit svaret på alkoholismens gåta - vi är alkoholister som funnit en lösning på vårt problem.

Om du också vill ta del av den lösningen, så är du välkommen att vilken dag som helst bli en av oss.


Underlag för ovanstående påståenden är hämtade ur broschyren "Är AA något för dig" samt ur boken "Anonyma Alkoholister" (Stora Boken).